Omdat er met kerst exorbitant veel vlees gegeten wordt, werd dit jaar voor de vierde keer een vredesdienst voor de dieren georganiseerd.

Deelnemende stichtingen waren: Vissenbescherming, Rechten voor al wat leeft, Sea First Foundation, Akka’s Ganzenparadijs, Ganzenbescherming Nederland, Red een Legkip, Stichting Dierennood, Konijn in Nood, Plenty Food, VeganChallenge, De Faunabescherming, Stichting KonijnenBelangen, Dier&Recht, Varkens in Nood, Caring Vets, Bont voor Dieren en Stichting Melief.

Juist met Kerst, het feest van de vrede, wordt er weer uitbundig vlees en vis gegeten. Vrijwel steeds vlees van dieren die niets van de vrede hebben geproefd, dieren uit de bio-industrie. Of van dieren, speciaal voor het kerstdiner door schietgrage jagers om het leven gebracht. We denken ook aan de vissen die na een langzame verstikkingsdood op het bord van de feestvierders belanden. Dit laten we niet zomaar passeren. Daarom sinds 2014 vlak vóór de Kerst in Amsterdam de Vredesdienst voor dieren.

Ik mocht tijdens deze bijeenkomst een eigengemaakt lied zingen.  Ik eet zelf trouwens nog wel vlees en vis, maar wel veel minder en ik let er steeds meer op dat het ‘scharrelvlees’ is. Ik kan echter niet beloven dat ik vlees blijf eten. Hoe langer ik erover nadenk hoe vreemder ik het vind dat ik vlees eet. Er bestaat dus een risico dat de vleesindustrie een belangrijke klant gaat verliezen…